Piet Mondriaan

Pieter Cornelis Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 - New York, 1 februari 1944)
De Nederlandse pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Velen roepen dat zijn werk te 'makkelijk' is. Hierbij wordt dan gedacht aan de zwarte horizontale en verticale lijnen en het gebruik van de primaire kleuren blauwe, rood en geel. Piet Mondriaan schildert aanvankelijk in de naturalistische stijl van de Haagse School. Zijn nieuwsgierigheid naar de ontwikkelingen in de kunst, zoals het kubisme van Picasso, doen hem in 1911 vertrekken naar Parijs.

Wist u dat ...

.... hij in het buitenland beter bekend is als Mondrian? Deze wijziging voerde hij zelf in nadat hij in Parijs was gaan wonen.

Onze favoriete quote van Mondriaan:

'The only problem in art is to achieve a balance between subjective and objective'.

Piet Mondriaan en het Kröller-Müller Museum

In 1913 koopt Helene Kröller-Müller onder leiding van H.P. Bremmer Tableau no.1. van Piet Mondriaan. Dit is een van haar eerste kubistische aankopen.

Tableau no.1 heeft een ondertekening van een boom, herkent u deze? De werken van Piet Mondriaan zetten de eerste stappen op weg naar 'de onveranderlijke zuivere werkelijkheid achter de veranderlijke vormen van de natuur'.

Het Gemeentemuseum heeft een grote collectie werken van Mondriaan. Een kleine greep uit de diverse werken die in het Kröller-Müller Museum te bewonderen zijn: Compositie 10 in zwart wit, Compositie met rood, geel en blauw en Strand met drie of vier pieren bij Domburg. Hoewel in het museum de minder kleurrijke werken hangen, zal bijna iedereen bij het horen van de naam Piet Mondriaan aan de gele, rode en blauwe vierkanten denken.

Overnachten in de Piet Mondriaan-kamer in Grand Café Hotel Kruller

Wilt u na uw bezoek aan het Kröller-Müller Museum in alle rust nagenieten van Piet Mondriaan? Boek dan deze kamer met een prachtige douche in onze variant van Piet Mondriaan. Onze Mondriaan kamer is van het type Middel en is gelegen aan de achterzijde van het hotel op de tweede verdieping. De kamer is geschikt voor maximaal 2 personen. Er is snelle wifi, een bureau met stoel, flatscreen tv en de 'eyecatcher' van deze kamer is toch wel de badkamer!

Overnachten in onze Piet Mondriaan-kamer?

U kunt bovenaan deze pagina een reservering maken of neem telefonisch contact met ons op via: +31(0)318 591 231