Helene Kröller-Müller

Helene Emma Laura Juliane Kröller-Müller (Horst (Essen), 11 februari 1869 - Otterlo, 14 december 1939)
Helene werd geboren in een Duits ondernemersgezin. Haar vader was een vennoot in de handelsonderneming Müller & Co. Helene, haar broer en twee zussen ontbrak dan ook aan niets tijdens hun jeugd. Helene was leergierig en dook graag in de boeken.

In 1888 trouwde Helen met de Nederlandse zakenman Anton Kröller. Hij was een zakenpartner van haar vader. Samen met Anton kreeg ze vier kinderen. De passie voor kunst begon toen Helen een kunstbeschouwingscursus volgde bij kunstkenner H.P. Bremmer. Een kunstenaar die uit was gegroeid tot een soort kunstheilige voor vele rijken. Onder de invloed van Bremmer begon Helene kunst te verzamelen, later stelde ze Bremmer aan als haar adviseur.

Helene was in 1907 zeer gecharmeerd van de toen nog onbekende, onbeminde en zelfs al overleden Vincent van Gogh. Ze kocht uiteindelijk maar liefst 91 van zijn schilderijen en 173 tekeningen.

Wist u dat ...

... Helene in 1912 een tentoonstelling met haar Van Goghs organiseerde in het kantoor van Müller & Co. Dit was de eerste permanente tentoonstellingsruimte voor moderne kunst in Nederland.
... Het Kröller-Müller Museum eigenlijk in Wassenaar zou komen. Echter was Helene het nooit eens met de plannen en uiteindelijk is er uitgeweken naar de Veluwe omdat ze vond dat de combinatie van natuur en cultuur zouden leiden tot een kunstbeleving die in de stad niet mogelijk was.

Helene Kröller-Müller en het Kröller-Müller Museum

Waar moeten we beginnen? Zonder Helene had het hele museum nooit bestaan. Het was Helene die haar kunstverzameling tentoonstelde voor bezoekers. De door haar verzamelde werken zijn de basis van het museum in haar huidige vorm. Het museum draagt haar naam, bevat door haar aangekochte werken, het museum is Helene.

Overnachten in de Helene Kröller-Müller kamer in Grand Café Hotel Kruller

Onze Helene-kamer is een Middeltype kamer gelegen aan de achterkant van hotel Kruller op de eerste verdieping. De kamer beschikt over twee bedden van 90cm en is geschikt voor maximaal 3 personen. Op de kamer vindt u een bureau met comfortabele stoelen, een televisie en snelle wifi. De badkamer is uitgerust met een toilet, wastafel, föhn en regendouche.

Overnachten in onze Helene-kamer nabij het Kröller-Müller Museum?

U kunt bovenaan deze pagina een reservering maken of neem telefonisch contact met ons op via: +31(0)318 591 231