Georges Seurat

Georges-Pierre Seurat (Parijs, 2 december 1859 – Aldaar, 29 maart 1891)
George Seurat was samen met Paul Signac de grondlegger van het 19e-eeuwse neo-impressionisme en het pointillisme. Hij werd geboren in de kunststad Parijs in een rijk gezin. Als jonge jongen tekende hij al graag karikaturen en op aanraden van anderen ging Seurat naar de kunstschool. Hij huurde een eigen atelier in Parijs en kwam hier meer en meer tot zijn eigen stijl. Hij bleef toen vooral dicht bij huis om te schilderen en zijn werken uit die tijd bevatten dan ook veel oude huizen, fabrieken en lege wegen.

Samen met vriend Paul Signac ontwikkelde hij een techniek waarbij hij gebruikmaakte van kleine penseelstreken met contrasterende kleuren, iets wat later bekend werd als het pointillisme. Het idee van Seurat was hierbij dat de stippen samen een groter geheel vormen als je er van een afstand naar kijkt. Daarna volgde zijn neo-impressionistische stijl. Hierbij plaatste hij onvermengde kleuren naast elkaar. Hij viel op omdat hij geen gebruik maakte van de natuurlijke kleuren, maar deze vervaagde.

Seurat stierf al heel jong op 31 jarige leeftijd. Op dat moment was hij nog bezig met zijn bekende Le Cirque schilderij.

Wist u dat ...

... Seurat zijn typische schilderstijl zelf eerst chromoluminarisme noemde? Toch werd zijn stijl beter bekend onder de naam pointillisme of neo-impressionisme.

Onze favoriete quote van Seurat

'Painting is the art of hollowing a surface'

Georges Seurat en het Kröller-Müller Museum

In het museum hangen diverse werken van Seurat. Ook bij deze werken is zijn bijzondere stijl goed te herkennen. Ook is er wel eens een tentoonstelling waarbij meerdere werken vanuit andere musea in bruikleen werden gegeven.

Overnachten in de Georges Seurat-kamer in Grand Café Hotel Kruller

Onze Georges Seurat kamer is van het type Groot. Het is de grootste kamer in het hotel en is aan de achterzijde gelegen op de eerste verdieping. De kamer is geschikt voor maximaal 5 personen en beschikt over een ruim zitje, badkamer met toilet, wastafel, föhn en dubbele regendouche.

Overnachten in onze Georges Seurat-kamer nabij het Kröller-Müller Museum?

U kunt bovenaan deze pagina een reservering maken of neem telefonisch contact met ons op via: +31(0)318 591 231