Charley Toorop

Annie Caroline Pontifex (Charley) Toorop (Katwijk, 24 maart 1891 - Bergen, 5 november 1955)
Als dochter van de bekende Nederlandse Jugendstil en symbolisme kunstschilder Jan Toorop groeide Charley op midden in de Nederlandse avant-garde kunstwereld dankzij de rol die haar vader had in deze wereld.

Ze was 18 jaar toen Toorop begon met schilderen. Ze heeft niet gelijk één stijl te pakken, maar gaat van het kubistische naar het expressionisme en ontwikkelt uiteindelijk een nieuw soort realisme waarin ze de werkelijkheid op een confronterende en bijna zakelijke manier neerzet. Toorop schildert met zwaar aangezette lijnen en heftige kleuren.

Toorop schildert graag mensen of groepen mensen. Ze schildert wat harder en minder gedetailleerd dan andere neorealistische kunstenaars. Ook staat ze bekend om haar vele zelfportretten waar ze zichzelf vaak streng op heeft geschilderd. De zelfportretten zijn vaak als close-up gemaakt, vooral de ogen springen er altijd flink uit omdat deze buitengewoon groot heeft afgebeeld.

Wist u dat ...

... Toorop een groot bewonderaar was van Vincent van Gogh? Ze bracht zelfs een zomer door in Borinage, een Waalse mijnstreek waar Van Gogh had gewoond en gewerkt.

Charley Toorop en het Kröller-Müller Museum

In het museum hangen meer dan veertig schilderijen van de kunstenares. Ook bij de koop van deze verzameling werd Helene Kröller-Müller geadviseerd door H.P. Bremmer. Al heel vroeg in de carrière van Toorop werd in 1915 het schilderij 'Twee kinderen' gekocht door Helene.

Overnachten in de Toorop-kamer in Grand Café Hotel Kruller

Onze Charley Toorop-kamer is gelegen op de tweede verdieping aan de zijkant van het hotel. Het is een kamer van het type Groot. De kamer beschikt over twee bedden van 90 cm en is geschikt voor maximaal 3 personen. In de kamer staat een slaapbank en er kan eventueel een babybedje geplaatst worden. Op de kamer vormen de slaapbank, een comfortabele stoel en een tafeltje een zitje waar u even bij kunt komen. Er is en flatscreen tv aanwezig en snelle wifi. De badkamer is uitgerust met een toilet, wastafel, föhn en een dubbele regendouche.

Overnachten in de Toorop-kamer in Kruller?

U kunt bovenaan deze pagina een reservering maken of neem telefonisch contact met ons op via: +31(0)318 591 231