Bart van der Leck

Bart van der Leck (Utrecht, 26 november 1876 - Blaricum, 13 november 1958)
Bart van der Leck werd in 1876 geboren als zoon van een huisschilder. Aan het begin van zijn carrière werkte Bart van der Leck als glasschilder in Utrecht. Pas toen hij verhuisde naar Amsterdam en zich inschreef voor een opleiding aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid en de Rijksacademie van Beeldende kunsten begon hij zich echt op de schilderkunst te richten. In zijn eerste jaren wordt hij geïnspireerd voor Art Nouveau en het Impressionisme.

In 1916 ontmoet Van der Leck Piet Mondriaan. Samen met Theo van Doesburg en Vilmos Huszar houden ze zich bezig met geometrische abstracte kunst. Een jaar later wordt Van der Leck uitgenodigd om voor De Stijl te schrijven. Samen vormen de grondleggers van de bekende kunststroming De Stijl, internationaal ook wel bekend als het neoplasticisme of nieuwe Beelding.

Na een beroerte in 1929 verloor Van der Leck een groot deel van zijn zicht aan één oog. Hij overleed op bijna 82-jarige leeftijd in het harnas: naast zijn schildersezel.

Wist u dat ...

... de invloeden van Bart van der Leck mooi zichtbaar zijn in Jachthuis Sint Hubertus? Wat ons betreft zeker een bezoek waard!

Bart van der Leck en het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum en Bart van der Leck hebben een bijzondere band. Helene Kröller-Müller bewonderde de werken van de kunstenaar en tussen 1912 en 1918 krijgt Van der Leck een jaarlijkste toelage van Helene (op aanbeveling van haar adviseur Hendrik Bremer). Zo wordt ze Van der Lecks mecenas. In 1914 komt de kunstenaar in dienst van de firma Wm H. Müller & Co. Helene kocht veel van het werk van Van der Leck waardoor het museum nog altijd over een grote collectie van de schilder beschikt.

Van der Leck heeft ook een bijzondere bijdrage geleverd aan het Jachthuis Sint Hubertus. Hij maakte de kleurontwerpen voor de vertrekken. Maar liefst 30 (!) schilders hebben geholpen bij het aanbrengen.

Overnachten in de Van der Leck-kamer in Grand Café Hotel Kruller

Na het bezoek aan het Kröller-Müller Museum kunt u bij Kruller overnachten in de Van der Leck-kamer. Dit is een Middel-type kamer aan de voorzijde van het hotel op de eerste verdieping. De kamer beschikt over twee bedden van 90 cm. en is geschikt voor maximaal 3 personen. De badkamer is uitgerust met een toilet, wastafel, föhn en een regendouche. In al onze Middel-type kamers staat een een bureau met comfortabele stoel en er is een flatscreen tv aanwezig. Uiteraard is er snelle wifi in het gehele hotel.

Overnachten in de Van der Leck-kamer in Kruller?

U kunt bovenaan deze pagina een reservering maken of neem telefonisch contact met ons op via: +31(0)318 591 231