Helaas zijn de festiviteiten rondom 75 jaar bevrijding in Otterlo op 17 en 18 april afgelast vanwege de maatregelen rondom het Corona-virus. De organisatie gaat kijken of er na de zomervakantie een nieuwe datum gepland gaat worden. Wanneer we hier meer over weten, dan informeren we u uiteraard.

Otterlo 75 jaar bevrijd

Om te vieren dat het dit jaar precies 75 jaar geleden is dat Otterlo bevrijd is, worden op 17 en 18 april 2020 allerlei festiviteiten in het dorp georganiseerd.

Festiviteiten rondom 75 jaar bevrijding

Om te vieren dat het dit jaar precies 75 jaar geleden is dat Otterlo bevrijd is, worden er allerlei festiviteiten in het dorp georganiseerd. Grand Café Hotel Kruller ligt midden in het dorp, dus in en rondom het hotel zullen diverse activiteiten plaatsvinden. Houd de site in de gaten voor meer informatie!

Het programma krijgt al steeds meer vorm! Het wordt een feestelijk evenement onder andere livemuziek, maar waar ook stilgestaan wordt bij de gebeurtenissen 75 jaar geleden. Bij Grand Café Hotel Kruller zullen The Key Sisters komen optreden. Drie zangeressen die oude, maar ook nieuwe muziek in een swingend jazz-jasje verpakken. Denk aan nummers uit de jaren ‘40/‘50 zoals ‘Sugartime’ van The McGuire Sisters, maar ook aan nummers van nu zoals ‘Single Ladies’ van Beyoncé.

Programma Otterlo 75 jaar vrijheid

Het programma voor 17 en 18 april ziet er als volgt uit:

Vrijdag 17 april

18.30 uur: Herdenking met kranslegging bij monument Dorpsstraat door de burgemeester.
19.00 uur: Herdenking intocht bevrijders met optocht van ruim 30 authentieke voertuigen.
20.30 uur: Bevrijdingsconcert OBK op het feestterrein tegenover het monument.
21.45 uur: Drive-In bioscoop op oude voetbalveld aan de Weversteeg.

Zaterdag 18 april

09.00 tot 15.30 uur uur: Historische wandeltocht door Otterlo met verhalenvertellers. Groepen kunnen onder begeleiding van een wandelgids langs circa 8 punten in Otterlo lopen. Ter plekke zal een verteller zoveel mogelijk van de geschiedenis van WO-II van die locatie vertellen.
15.00 uur: Start horeca Dorpsstraat: The Key Sisters!
19.30 uur: Optreden van Swing a Dilla (coverband Andrew Sisters) op het feestterrein.
21.00 uur: Optreden Canadese Band Jet stream op het feestterrein

De slag om Otterlo

De slag om Otterlo was een van de laatste zware veldslagen in Nederland, maar hoe zat het nou ook alweer precies?
Hoewel iedereen dacht dat Otterlo al bevrijd was, volgde er op 16 april 1945 onverwachts nog een zware slag. Otterlo kwam hierbij klem te zitten tussen de Canadezen die naar het westen optrokken en de Duitsers die hun laatste troepen achter de Grebbelinie in veiligheid wilden brengen. Deze slag is in 2020 precies 75 jaar geleden en daar staan we bij stil en vieren daarnaast de vrijheid.

De slag bij Otterlo was 'de laatste grote' slag in Nederland. Het plaatsje kwam klem te zitten tussen Canadezen die naar het westen optrokken en Duitsers die hun laatste troepen achter de Grebbelinie in veiligheid wilden brengen. De communicatie in die dagen was zeer gebrekkig. Een onverwacht zware slag volgde nadat Otterlo eigenlijk al bevrijd was.

Bij deze slag zijn er op het laatste moment net voor de bevrijding nog velen gesneuveld. De Duitsers verloren ruim driehonderd man, de Canadese 12 en 48 gewonden. Ook kwamen er vier burgers om het leven.
"Op 16 april werd Otterlo veroverd door de Canadese 5e Pantser Divisie die vervolgens doortrok richting Wekerom en Voorthuizen. In Otterlo bleven onder andere het divisiehoofdkwartier, enkele artillerie-eenheden en een infanteriebataljon achter. De Duitsers op de Veluwe probeerden zich in veiligheid te brengen naar het westen van Nederland. Ongeveer 600 tot 900 man viel in de nacht van 16 april Otterlo binnen om zich een uitweg te banen. De Canadese kanonnen vuurden van korte afstand op de Duitsers maar werden uiteindelijk uitgeschakeld, de schutters vochten met handvuurwapens door. Tijdens de aanval braken andere groepen Duitsers verder door en groeven zich in het dorp in. Eén groep viel het regimentshoofdkwartier in de school naast de kerk aan. Ook begon de Duitse artillerie Otterlo te beschieten. De toestand werd 's morgens vroeg steeds verwarder. Te hulp geroepen Canadese tanks reden al vurend het dorp binnen. Twee Wasp-vlammenwerpers besproeiden de Duitse posities en veroorzaakten paniek onder de Duitsers die vluchten. De veldslag was ten einde."

BRONNEN:
Spannende Geschiedenis https://spannendegeschiedenis.nl/liberation-route/otterlo-slag-om-otterlo
Battlefield Tours https://www.battlefieldtours.nu/informatie/slag-otterlo/

Geschiedenis Grand Café Hotel Kruller

Meer weten over de geschiedenis van Grand Café Hotel Kruller? Lees hier meer over Jagersrust, Café Transvaal en De Roode Lelie, allemaal namen die Kruller in het verleden gehad heeft.